Omgaan met kritiek (en hoe die te leveren)

“Mensen hebben bij negatieve dingen de neiging dit toe te schrijven aan zogenaamde opvoedingsfouten, en de positieve dingen aan het karakter van het kind”

Als ouder ontsnap je er niet aan: bijna iedereen heeft wel een mening over hoe je je kind opvoedt, en de meeste mensen aarzelen niet om die mening te delen. Daar waar we terughoudend zijn om iets te zeggen over een lelijke trui die iemand aan heeft, zien we er geen graten in om onze mening te ventileren als het over de opvoeding van de kinderen gaat. De wereld op zijn kop?

Ik geef toe, voor ik zelf mama was deed ik daar ook aan mee. Want dan lijkt het allemaal zo gemakkelijk en zo duidelijk. Sinds mijn dochtertje geboren werd, probeer ik daar veel harder op te letten. Het uitgangspunt: ieder doet zijn eigen ding. En dat is dan misschien anders dan hoe ik het zou doen, maar ik ga er van uit dat elke ouder handelt in het belang van het kind.

Maar als je dan toch de behoefte voelt om je mening te delen, zou ik willen oproepen om ook de positieve dingen te zeggen die je ziet. Want waar een nieuwe ouder extra aan het twijfelen slaat als je zijn of haar manier van opvoeden in vraag stelt, kan diezelfde ouder volledig openbloeien als er eens gezegd wordt hoe goed iets gaat.
En een nog belangrijker detail: let op hoe je het verwoordt. Mensen hebben bij negatieve dingen de neiging dit toe te schrijven aan zogenaamde opvoedingsfouten (“amai, dat kind weent hier in de winkel, die heeft geen manieren geleerd”) en de positieve aan karaktereigenschappen van het kind (“amai, die is rustig, zo een flink kindje”). Maar misschien (en waarschijnlijk) kunnen de ouders er niet aan doen dat hun kind op de grond ligt te protesteren in de winkel. Kinderen volgen nu eenmaal niet altijd de planning en houden zich nog niet aan sociale normen. En even waarschijnlijk is het rustige kind ook rustig omdat de ouders de opvoeding aanpakken op een manier die voor hun kind werkt. En valt er de ouders dus op dat vlak zeker ook wat eer toe te schrijven.
En als je het op deze manier verwoordt, wordt iedereen daar alleen maar beter van, niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *