Goede voornemens….

Het begin van het nieuwe jaar ligt alweer een tijdje achter ons. Voor veel mensen is dat nieuwe begin gepaard gegaan met enkele goede voornemens, en al bijna evenveel mensen hebben volgens verschillende onderzoeken op dit moment diezelfde goede voornemens alweer ergens diep onder het stof opgeborgen. Om binnen iets minder dan een jaar weer boven te halen, uiteraard 🙂

Zelf ben ik nooit zo een voorstander geweest van het maken van goede voornemens. Niet dat ik tegen het principe op zich iets heb, maar ik heb nooit goed begrepen waarom men dat enkel bij het begin van het nieuwe jaar zou doen. Ik was altijd van het principe dat je, als je iets wil veranderen, daar best gewoon werk van maakt en niet wacht tot het eind van het jaar. Maar ik begrijp de symboliek wel; je kan een oud hoofdstuk afsluiten en een nieuw beginnen. Als dat door de tijd van het jaar waarin je aan je nieuwe gewoonte wil beginnen wordt ondersteund, is dat natuurlijk mooi meegenomen en kan dat psychologisch wat extra steun geven.

Dus: dit jaar zijn ook mijn vriend en ik bezweken en hebben we 1 groot goed voornemen gemaakt: gezonder leven. Klinkt nogal vaag, daar ben ik mij volledig van bewust. Maar voor ons is dat vrij concreet: minder snoepen (we hebben allebei nogal een zwak voor suikerrijke snacks, en die chips ’s avonds verdwenen de laatste tijd wel heel snel…) en wat gezondere maaltijden op tafel toveren. Toegegeven, we hadden ons er al eens eerder aan gewaagd om een maand “zonder suiker” te leven. Dat is toen ook gelukt, maar na die maand was het kalf al snel weer verdronken. Teveel verleiding en vooral te weinig nagedacht over mogelijke alternatieven. En dus namen we weer maar standaard een serie donuts mee naar huis van de supermarkt. Omdat we daar dus eigenlijk gewoon niet meer echt bij nadachten. Maar eigenlijk was zowel onze geest, ons lichaam als de weegschaal daar niet tevreden mee.
Nu beslisten we om het anders aan te pakken, en tot hiertoe met veel succes. Ok, we zijn nog maar een drietal weken ver, maar toch. Ik heb sindsdien eigenlijk nog niet serieus overwogen om terug naar af te gaan. Hoe we dat tot hiertoe hebben klaargespeeld?

  1. Verleiding vermijden. Klinkt logisch, maar je moet het gewoon doen. Concreet? Wij hebben sinds enkele weken gewoon geen snoep meer in huis (op enkele koeken voor ons dochtertje na, en een paar karamelletjes voor de momenten van ultieme zwakte :-)). Ik heb alle snoep verzameld en de collega’s van mijn vriend waren daar zeer blij mee. Maar onze fruitschaal is overvol, we hebben een grote voorraad verschillende noten in huis gehaald, en de koelkast steekt vol met verse groenten. En dat maakt het nu eenmaal veel gemakkelijker om op het moment dat je “een hongertje” hebt, naar iets gezond te grijpen. Er is nu eenmaal niets anders te vinden. En begrijp me niet verkeerd: een handvol amandelen en wat gedroogde mangorepen zijn heerlijk zoet, geven een goed gevuld gevoel, en zijn dus zeker een volwaardig alternatief voor die zak chips ’s avonds in de zetel.
  2. Zorg voor alternatieven: iedereen kan ervoor zorgen dat je enkele weken tegen alle ‘verboden’ voedingsmiddelen nee kan zeggen, als je over genoeg wilskracht beschikt. Maar als je geen alternatieven ziet, is de kans dat je vroeg of laat opnieuw bezwijkt zeer groot. Dus heb ik mij in de weken die aan het buitengooien van onze snoepvoorraad verdiept in wat er dan wel lekkere tussendoortjes kunnen zijn. En als je dan wat lekkers hebt gevonden (in mijn geval bijvoorbeeld amandelen) dat als tussendoortje kan dienen, is de neiging om terug naar de echte snoep te grijpen gewoon veel kleiner. Dus probeer uit, experimenteer, en laat je verrassen. En zorg dat je altijd iets gezonds in je handtas hebt dat je ook nog eens lekker vindt: dat maakt het gemakkelijker om onderweg aan de vele “snelle snacks” te weerstaan die men overal aanbiedt 🙂

En de laatste grote vaststelling: vergeet niet af en toe eens te zondigen.. Ik kan heus nog wel genieten van een koekje of een dessertje als we ergens op verplaatsing zijn. Je daar schuldig over voelen heeft denk ik geen zin. Experts zeggen dat je, als je 80% van de tijd gezond leeft, je die overige 20% gerust eens wat gek kan doen. Een extreme visie waarin niks van “ongezonde” voeding binnenkomt, is volgens mij (en vele anderen) niet houdbaar op lange termijn. Ik heb ook niet het gevoel van mezelf dat ik op dieet ben, en mijn doel is niet per se om te vermageren. Ik wil gewoon wat meer energie hebben om tegen dat eeuwigdurende slaaptekort op te boksen, daar komt het simpelweg op neer. En voeding is nu eenmaal een brandstof voor je lichaam, dus geloof ik dat je door die manier veel kan bereiken. Maar niet door je alles te ontzeggen wat enigszins als minder gezond beschouwd kan worden.
Wel is het belangrijk om je levensstijl gewoon onder de loep te nemen en hier en daar wat kleine aanpassingen te doen die gezond leven gemakkelijker maken. Ik heb een stoommandje gekocht waarin ik mijn groenten en aardappelen klaarmaak in plaats van ze te koken: veel meer smaak, veel meer vitamines, en veel minder zwaar om te verteren. Zelfs de dochter (20 maanden) smult ervan. En het is ook nog eens veel sneller klaar dan wanneer je alles kookt, en dat is alleen maar een gigantisch pluspunt. Ik probeer mezelf ook uit te dagen door regelmatig eens nieuwe groenten uit te proberen bij het avondeten. Ik probeer dagelijks fruit te eten, liefst meerdere stukken. Meestal lukt dat ook. En als ik dan ’s avonds echt eens zin heb om uit mijn dak te gaan, neem ik zonder schuldgevoel een karamelletje omhuld met een laagje heerlijke chocolade. Mmmmm….. Al die suiker is dan misschien niet gezond, maar het is wel verdomd lekker 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *